Lourdes Muñoz

Socialisme  a la nova societat xarxa

Ens trobem en una etapa de transició entre la societat industrial i la societat  xarxa, una nova etapa en que com a partit progressista, hem d’apostar clarament per caminar cap a la societat del coneixement i garantir els drets de la ciutadania propis d’aquesta nova era.
La irrupció massiva de l’ús de les TIC en tots els àmbits de la societat, ha donat pas a la societat xarxa i a l’economia del coneixement, en la qual el coneixement és input i output. Es tracta de la nova base material econòmica i social, i en aquest nou entorn l’accés al coneixement marca les diferències: disposar-ne o no, poder accedir-hi, poder-lo processar, suposen les noves barreres o les noves oportunitats per a les persones.
Les noves xarxes són una oportunitat potencial de més equitat. Cal impulsar les polítiques en aquesta direcció. La socialdemocràcia ha d’incorporar els valors provinents del  ‘moviment open’ originals de la xarxa i ha d’abanderar la defensa i  regulació dels cirberdrets com un dels reptes per tal de gaudir de la ciutadania plena al segle XXI.
El socialisme en l’era de la societat en xarxa , no només ha de promoure l’accés a Internet, sinó que ha d’optar per les tecnologies obertes com a garantia de la llibertat del segle XXI i apostar pels continguts open i la creacció en obert ( copyleft, creative commons …) com a opció per a promoure oportunitats entre el conjunt de la ciutadania.
Les TIC son la base material d’un nou paradigma tecnoeconòmic. Són la base d’un procés de tercera revolució industrial, que afecta al conjunt de la societat, i dóna lloc a la nova societat xarxa.
Si el socialisme justament va sorgir com un pensament critic a la primera revolució industrial, i ara som en una de nova… com no hem de renovar  les bases del nostre pensament!
En el pensament socialista centrat  en el control dels mitjans de produció dels  bens materials, a la  nova revolució industrial, on les bases materials són el coneixement i  les TIC,   l’accés i el control  d’aquéstes han de ser eixos centrals.
A aquesta nova época, la base de les oportunitats és el coneixement i  les dues polítiques bàsiques per generar oportunitats són l’educació i el accés equitatiu a les TIC, ja que determinen les possibilitats  d’accedir i processar la informació i el coneixement.
No podem contemplar les TIC només com un instrument. Han impactat i afecten al conjunt de la societat, de la mateixa forma  que per a nosaltres les polítiques fiscals no són instrumentals sinó que tenen como a finalitat la redistribució de la renda. Les polítiques publiques de TIC no són instrumnetals. Es defineixen en base als valors de la  justicia social i la  llibertat.
Els nous temps requereixen de noves polítiques, per aplicar els nostres valors a la nova societat i ser capaços de copsar les noves tendències i valors socials emergents. Cal que siguem capdavanters en  promoure els cibedrets, l’aposta per les tecnologies obertes  i els continguts compartits, com a base per a la construció de la societat del coneixement equitativa.

—————————————————————————————————————————————————————-

Lourdes Muñoz: Secretaria d’organització del PSC-Barcelona i presidenta de Dones en xarxa, Enginyera tècnica en informàtica de Gestió per la UPC. Exmembre de la executiva nacional del PSC, exregidora del ajuntament de Barcelona i també exdiputada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s