Queden 414 dies

“Queden 414 dies per canviar el govern Trias pel govern socialista de Jaume Collboni. Queden 414 dies perquè les escoles bressol tornin a ser una de les grans apostes politiques de Barcelona per eradicar les desigualtats.”

L’evidència empírica avala a les llars d’infants o escoles bressol com una de les polítiques públiques més eficients per reduir les desigualtats. Però no tan sols tenen aquest efecte sinó  que també alliberen a les dones d’haver de fer front en solitari als costos, en temps, diners, etc. de tirar endavant la família i augmenten  la seva participació al mercat laboral. Permeten  a moltes dones la possibilitat a pensar en tenir fills, exercint així el seu dret a ser mares, si així ho volen.

Un dels problemes principals de la desigualtat és que pot venir determinada des del naixement, abans que la persona prengui cap decisió. Els fills d’una família amb pocs recursos normalment trauran pitjors notes i tindran més dificultat en l’aprenentatge, reduint-se així les seves possibilitat d’accedir a l’educació superior, etapa directament lligada amb el nivell de renta i benestar futur d’una persona. La millor manera de trencar aquest cercle segons les receptes d’entre altres el premi Nobel d’economia James Heckman, és invertir en programes d’educació infantil universals i gratuïts, concretament en programes de 0-3 anys.

La immensa majoria de dones de Catalunya i Espanya tenen l’expectativa de tenir 2 o més fills però la realitat és que en molt pocs casos n’acaben tenint més d’un. Aquesta diferència és fruit d’una mala organització social que es podria corregir amb 4 mesures bàsiques segons tots els estudis comparats: incorporant definitivament i massivament la igualtat de gènere, facilitant de veritat els permisos de paternitat, garantint contractes a temps parcial després de la baixa per maternitat o paternitat i sobretot donant una oferta d’escolarització de 0-3 anys, publica i assequible, per cobrir tota la demanada.

Per això crec que es pot dir que la construcció i manteniment d’escoles bressol, plantejades des del principi com una part integral del model educatiu i no com un aparcament per a nens, segurament ha estat una de les polítiques dels 32 anys de governs socialistes de Barcelona que més ha afectat la vida de diverses generacions de ciutadans i ciutadans i que hauria d’arribar el més aviat possible a la seva universalització. L’actual govern municipal ha escollit prioritzar altres projectes i desvirtuar l’objectiu original d’aquest programa. Queden 414 dies per les eleccions municipals de 2015. Queden 414 dies per decidir que això no passi, canviant el govern Trias pel govern socialista de Jaume Collboni. Queden  414 dies per què Barcelona torni a donar el millor de sí mateixa.

Deixa un comentari